Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mélyponton az SZDSZ
  2008-11-15 12:47:52, szombat
 
  Mélyponton az SZDSZ


Soha nem tapasztalt társadalmi elutasítottság mellett ünnepli a rendszerváltoztató pártként számon tartott Szabad Demokraták Szövetsége a megalakulásának huszadik évfordulóját.



Nehéz az SZDSZ-ről e jeles alkalommal, a méltányosság követelményeit is szem előtt tartva megemlékezni, főleg ha 1989-től 1994 tavaszáig e cikk írója is a párt tagjai közé tartozott. Kis János, Tölgyessy Péter és Pető Iván vezették ebben az időszakban a liberális pártot. Véleményem szerint a valóban szégyellni való hibákat, megbocsáthatatlan bűnöket nem ezekben az években követte el az SZDSZ.

El kell ismerni, hogy generációm fiatal felnőtt éveit a nyolcvanas években a párt szellemi elitjét alkotó demokratikus ellenzékiek áldozatvállalásának köszönhetően viszonylag felpuhult diktatúrában élhette meg. Többek között Kis János, Demszky Gábor, Hodosán Róza, Magyar Bálint, Solt Ottília, Tamás Gáspár Miklós saját szabadságuk kockáztatásával feszegették könnyebben elviselhetővé a szólásszabadság korlátjait. Az SZDSZ sikerét a kilencvenes évek elején az adta, hogy erkölcsileg és múltjukat tekintve hiteles emberek vezették. Tamás Gáspár Miklós foglalta össze a párt első elnökének "határozmányait" a lemondását követően: "erkölcsi tekintélye van", "a legokosabb ember Magyarországon", "megvesztegethetetlen", "kristálytiszta", "szereti Brahms zenéjét", és "minden szava számít". Kis János még gyűlölte a szolidaritás hiányát. Amikor ezt tapasztalta maga körül, akkor mondott le elnöki posztjáról - rögzítette TGM, a krónikás. Ez nagyon régen, még 1991 őszén történt. Kis János a pártból 2002-ben lépett ki, amikor az SZDSZ annak ellenére bennmaradt az MSZP-vel kötött koalícióban, hogy kiderült Medgyessy Péterről: besúgó volt, III/II szigorúan titkos tiszti rangban.

Tölgyessyt a kemény mag buktatta meg, utódjának, Pető Ivánnak az ingerküszöbét az SZDSZ-t is érintő, politikai korrupcióval mélyen átszőtt Tocsik-ügy haladta meg.

Hol van már az SZDSZ-ből a szolidaritás? Láttuk, mit műveltek egészségpolitikusaik kórházaink "megreformálásakor". Hol képviselik ők ma már a szabadságjogok sérthetetlenségét? Emlékezzünk csak, hogy 2006. október 23-a után milyen érzéketlenek és cinikusak voltak. Elképzelhetetlen lett volna, hogy Kis János a törvénytelen rendőri fellépést követően "mártiriuszozzon" egyet a poén kedvéért. Kuncze Gábor - a karhatalmista múltú Horn Gyula kormányának volt belügyminisztere - ezt megengedte magának. Jellemző a párt "erkölcsi fejlődésére", hogy ez a politikus volt a leghosszabb ideig az SZDSZ elnöke.

Próbálkozott a párt irányításával Magyar Bálint, Demszky Gábor is, igen csekély sikerrel. Demszky 2000-ben megpróbálta az SZDSZ-t középre pozicionálni, ám a kísérlet kudarcot vallott. A teljes kifulladás, az erkölcsi és a szellemi leépülés Kuncze Gábor, Kóka János idejében következett be, a párt teljes szétesése pedig most zajlik a szemünk előtt Fodor Gábor tehetetlenkedése közepette.

Pedig lett volna még egy utolsó esélye a liberális értékeket, még ha egyre gyengébb színvonalon, de végül is egyedül képviselő pártnak. Ha hallgattak volna az egyik pártalapítóra, a hitelességét az embert próbáló időkben is megőrző, ma már ugyancsak párton kívüli Kőszeg Ferencre, aki az egyetlen erkölcsileg vállalható lépésként fogalmazta meg javaslatát: "Az SZDSZ megtehetné, hogy komolyan veszi a kilépését a koalícióból, és maga kezdeményezi a parlament föloszlatását. Kockázatos lépés lenne, de talán van ötszázaléknyi szavazó ebben az országban, aki nem adja szívesen a szavazatát sem a Fideszre, sem az MSZP-re."

Miután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a csúfos népszavazás után politikai kármentési célból megalázta, majd kirúgta a kormányából Horváth Ágnest, az SZDSZ kilépett a koalícióból.

Nem valószínű azonban, hogy ez Kőszeg tanácsára történt, vagy hogy megfontolt politikai stratégiai döntés eredményeként mondták fel a koalíciós szerződést. Hiszen zsíros állásaikat megtartották az SZDSZ holdudvarához tartozó káderek.

Az SZDSZ, Kőszeg tanácsát figyelmen kívül hagyva, nem kezdeményezte a parlament feloszlatását, hanem kifejezetten ellene szavazott. És népszerűsége még mélyebbre zuhant, rétegpárttá zsugorodott. A baloldali szavazók azért utálják, mert otthagyta a Gyurcsány-kabinetet, a jobboldaliak meg azért, mert nem nyújtott segítséget az előre hozott választások kiírásához. Nem tartják az SZDSZ-t ellenzéki pártnak. Igaz, nem is tettek érte szinte semmit, hogy tényleg hihető legyen: nem színjáték, valódi volt Gyurcsánnyal a szakítás.

Pedig szükség lenne egy hiteles, a mérleg nyelve szerepét betöltő, a nemzet érdekeit szem előtt tartó liberális pártra. Ez az SZDSZ már soha nem lesz ilyen.



Torkos Matild

Magyar Hírlap
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: elképzelhetetlen, belügyminisztere, tehetetlenkedése, mártiriuszozzon, megalakulásának, kockáztatásával, szólásszabadság, szabadságjogok, követelményeit, kristálytiszta, magyarországon, elutasítottság, miniszterelnök, határozmányait, eredményeként, ingerküszöbét, holdudvarához, pártalapítóra, feloszlatását, irányításával, elviselhetővé, ötszázaléknyi, kezdeményezte, karhatalmista, föloszlatását, érzéketlenek, kezdeményezi, kifejezetten, jobboldaliak, gyurcsánnyal, diktatúrában, pozicionálni, szolidaritás, megtartották, köszönhetően, korrupcióval, megalakulásának huszadik, méltányosság követelményeit, párt tagjai, liberális pártot, valóban szégyellni, években követte, nyolcvanas években, párt szellemi, szólásszabadság korlátjait, kilencvenes évek, párt első, lemondását követően, legokosabb ember, szolidaritás hiányát, pártból 2002-ben, szabadságjogok sérthetetlenségét, Szabad Demokraták Szövetsége, Tölgyessy Péter, Pető Iván, Demszky Gábor, Hodosán Róza, Magyar Bálint, Solt Ottília, Tamás Gáspár Miklós, Medgyessy Péterről, Pető Ivánnak, Kuncze Gábor, Horn Gyula, Kóka János, Fodor Gábor, Kőszeg Ferencre, Miután Gyurcsány Ferenc, Horváth Ágnest, Torkos Matild, Magyar Hírlap,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam Krisztinától  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ébredj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Alakot vált...  Idézetek a barátságról  Az elfogadásnak...  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam Krisztina b...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Ma  Facebookon kaptam Krisztina b...  Maradék idő  Gárdonyi Géza - Április végén  Paul David Tripp Április 23  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  A fenyő nem szép fa, (...)  Jó éjt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Ahogy emelkedik a rezgés...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Szép estét kedves látogatóimna...  Föld napja április 22  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Beney Zsuzsa - Sirató  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  A végzet az  Miért nem menti meg Jézus...  Naplemente  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Naplemente  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Április 22. a Föld napja,  Föld napja április 22  György napra  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak arcok 
Bejegyzés Címkék
megalakulásának huszadik, méltányosság követelményeit, párt tagjai, liberális pártot, valóban szégyellni, években követte, nyolcvanas években, párt szellemi, szólásszabadság korlátjait, kilencvenes évek, párt első, lemondását követően, legokosabb ember, szolidaritás hiányát, pártból 2002-ben, szabadságjogok sérthetetlenségét, törvénytelen rendőri, poén kedvéért, karhatalmista múltú, politikus volt, leghosszabb ideig, párt irányításával, kísérlet kudarcot, teljes kifulladás, szellemi leépülés, párt teljes, szemünk előtt, utolsó esélye, liberális értékeket, egyik pártalapítóra, embert próbáló, egyetlen erkölcsileg, parlament föloszlatását, csúfos népszavazás, kormányából Horváth, koalíciós szerződést, parlament feloszlatását, baloldali szavazók, előre hozott, mérleg nyelve, nemzet érdekeit, elképzelhetetlen, belügyminisztere, tehetetlenkedése, mártiriuszozzon, megalakulásának, kockáztatásával, szólásszabadság, szabadságjogok, követelményeit, kristálytiszta, magyarországon, elutasítottság, miniszterelnök, határozmányait, eredményeként, ingerküszöbét, holdudvarához, pártalapítóra, feloszlatását, irányításával, elviselhetővé, ötszázaléknyi, kezdeményezte, karhatalmista, föloszlatását, érzéketlenek, kezdeményezi, kifejezetten, jobboldaliak, gyurcsánnyal, diktatúrában, pozicionálni, szolidaritás, megtartották, köszönhetően, korrupcióval, próbálkozott, népszerűsége, méltányosság, demokratikus, évfordulóját, megemlékezni, hitelességét, törvénytelen, kormányának, megpróbálta, ellenzékiek, leghosszabb, fejlődésére, emlékezzünk, koalícióban, kormányából, tapasztalta, koalícióból, erkölcsileg, népszavazás, választások, rétegpárttá, feszegették, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3451
  • e Hét: 17681
  • e Hónap: 28792
  • e Év: 182288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.